top of page
  • Forfatters billedeSlavi

5 ting du skal overveje når du planter dahliaer

Dahliaer er generelt nemme at dyrke, men der er visse betingelser, som vil gøre dahliabedet enestående. Afstand, vanding, gødning, jordforhold og start af knoldene er noget af det jeg vil fortælle om, baseret på egne erfaringer.

Dahlia 'Islander' er en stor plante som kræver mere plads end normalt

Jeg betragter mig selv som en erfaren havemand. Jeg har en stor viden og erfaringer som gør, at det ofte lykkes mig med det jeg laver i haven. Erfaringer er ikke noget man kan læse sig til i en bog eller tilegne sig ved et foredrag. Erfaringer kommer med vedvarende brug af den viden man har tillært sig netop ved at læse en havebog eller ved at deltage i et foredrag. Eller ved noget tredje. Det som skiller viden fra erfaringer er, ifølge mig, et meget personligt resultat af brugen af den tilegnede viden. Det er netop de resultater der gør os til, i dette tilfælde, den havemand eller havekvinde vi er. Men erfaringer er ikke lige med succes. Ofte støder man på et problem eller omstændighed som gør, at det man har tiltænkt ikke bliver som ønsket. Det er også disse erfaringer som former os bedst. Vi lærer af vores fejl og bliver bedre til det vi laver.

Her vil jeg konkret beskrive de forudsætninger som jeg troede jeg gjorde helt efter bogen, men som viste sig ikke at fungere som jeg havde ønsket eller direkte var grunden til, at jeg i sidste ende ikke fik det ud af mit georginebed, som jeg havde forventet. Forstå mig på den måde, at jeg var super super tilfreds, men der var nogle bommerter som jeg vil helt sikkert undgå i den kommende sæson.


1. Forspiring vs planting direkte i jorden

Der har altid været to lejre i spørgsmålet om forspiring. Dem som altid forspirer sine georginer og dem, inklusive mig selv, som altid planter knoldene direkte i jorden. Jeg kan godt forstå dem som forspirer og hvorfor de gør det. For det første er man sikker på, at knolden er i live, den har spiret og man kan se blade og stilke. Problemet med 'huler' i bedet er dermed elimineret (medmindre man har en milliardbestand af dræbersnegle!). For det andet er man nogenlunde tryg ved, at man har et forspring i forhold til netop dræbersneglene. For det tredje kan man med held få en tidligere blomstring - hvem ønsker ikke en forlænget dahliasæson?! Jeg har desværre ikke forudsætningerne eller betingelserne for at forspire mine knolde. Jeg bor i en lejlighed, hvor der i forvejen er trangt i vindueskarmene allerede fra februar til slutningen af april. Sidste år fik jeg knolde fra England, som var miniatyr - jeg var sikker på de var ubrugelige. Det viste sig, at de var de såkaldte 'pot tubers' og jeg besluttede mig for at plante dem i potter for at se om der der var noget liv i dem. Hold op hvor var glæden stor da de små spirer begyndte at vise sig på jordens overflade! der var selvfølgelig nogle af de knolde som ikke klarede det, men det at jeg inden jeg plantede dem i bedet vidste, at der var liv i de overlevende knolde, var en stor plus! De var da også en af de georgine som blomstrede allerførst og blev flotte frodige buske.

Jeg ville ønske jeg havde en masse plads hvor jeg kunne forspire mine georginer! Det kan betale sig!!! Gør det, hvis du kan og du vil blive lykkelig!


2. Afstand

For to år siden, hvor jeg for første gang gik over gevind med indkøb af dahlia (det er et emne i sig selv 🙈), plantede jeg knoldene uden at tænke på afstanden. Jeg plantede bare og med stort rum imellem, jeg tror ihverfald 60-70 cm. Planterne blev flotte, men der var så meget bar jord, så jeg undersøgte hvad det rigtige afstand skulle være. Jeg havde heller ikke knebet toppene så planterne voksede lige op. Der var mange delte meninger. Nogle mente dahliaerne skulle plantes med 30 cm afstand, andre - med 60 cm. Jeg ville have en tæt stribe af dahliaer og faldt straks for den korteste afstand. Så langt så godt. Planterne kom fint op og bedet blev hurtigt lukket. Ingen jord at se, yay! Men, men, men! Problemerne begyndte, da nogle af georginerne begyndte at sprede sig mere end jeg havde forventet. Store planter som 'Black Jack' og 'Islander' fyldte lige pludseligt meget mere end de mere skrøbelige 'Kogane Fubuki' og 'Libecccio'. det stod hurtigt klart, at de kunne ikke kæmpe imod de store buske, så de gav desværre op. For tæt plantning betød døden for mange fine planter allerede inden de nåede at sætte en blomst. De var klemte, de fik ikke nok lys og blev ranglede.

I år vil jeg forsøge mig med 50% mere plads. Jeg vil plante knoldene med 45 cm afstand. De som vokser hurtigt og bliver kæmpe skal have 60 cm imellem. Igen, bliver det lidt mere individuelt fra sort til sort, ja stort arbejde og besværligt, men det tror jeg bliver en fordel i sidste ende.


3. Jordforhold

Min jord er meget sandet. Jeg skal konstant tilføre organisk materiale i form af kompost for at det bliver bedre. Jeg kan allerede se på jorden i de allerførste bede jeg etablerede for 5 år siden, at den er blevet mere humusrig, mørkere og holder bedre på fugten. Georginer trives udmærket i sandjord, faktisk tror jeg de foretrækker sandet jord end ler - som mange andre løg- og knoldvækster. Da jeg skulle plante dahliaerne i et bed, som jeg udgravede fra græsplænen, var jeg klar over, at jorden ingen næringsstoffer indeholdte. Derfor brugte jeg komposteret møg til at forbedre jorden. Det er alt sammen godt - i fornuftige mængder. Jeg hældte bare kompost i og tænkte det er SÅ godt for jorden! Men det blev måske alt for godt. Jeg havde dahliaer i omegnen af 2 m i højden - knoldene var, da jeg løftede dem op, næsten ikke eksisterende! Planterne brugte al den næring til at danne bladmasse og blomster, og tænkte ikke så meget på at sætte knolde og gemme lidt af maden til vinter. Høsten var næsten en lille katastrofe, jeg var forbavset over hvor få knolde mine georginer havde dannet. Så hold igen med jordforbedringen, hvis din jord trænger til det, giv lidt ad gangen, overdriv ikke. I år kommer der ikke jordforbedring i bedene - tror de fik rigeligt sidste år! det henleder mig til næste punkt: gødning.


4. Gødning

Nu kommer vi til det punkt hvor jeg selv synes at jeg kvajet mig mest. Jeg ville jo have et fantastisk blomsterrig dahliabed og ville gør alt for at det lykkes! jeg læser som gal her od der og alle steder om gødning af dahliaer. Alle siger gød, men ikke for meget. Gød med dit og dat, ikke med dut. Okay! Så købte jeg lidt af hvert - benmel til rodsystemet, blodmel til bladmassen, tomatgødning til blomstringen, plænegødning til det hele. Jeg gav planterne lidt af hvert og det havde blegnet helt i erindringen at jeg også havde hældt en masse møg i bedene. LAD VÆRE med at give så meget gødning! Det svækker planterne og man får ikke stærke blomsterstilke og større blomster af det! I år får georginerne næsten ingenting. De får højst lidt benmel i starten, alt andet skal jeg holde tilbage med at give. Jeg oplevede sidste år masser af knækkede georginer efter hver gang det havde regnet og jeg tror på at det er fordi planterne var ikke stærke nok. Både på grind af for tæt plantning og på grund af for meget gødning.


5. Vanding

2020 var på mange måder et mærkeligt år. Også når det gjalt regn. Nogle dele af landet fik regn i uendelige mængder, andre, som os i Odsherred, fik regn meget uregelmæssigt. Generelt var der regnunderskud, dog bedre end 2018, men værre end 2019. Det betød at jeg måtte frem med slangen og vande. Jeg havde investeret i siveslanger, efter anbefaling fra Charlotte fra Fuglebækgaard og det er det bedste jeg havde gjort i 2020! Det sparede mig for en masse tid og jeg kunne bare tænde for vandet og lave andre ting imens georginebedene blev vandet. Jeg var dog altid usikker på om de havde fået nok vand. Jeg kunne ikke finde ud af om 5-600 l var nok til et bed på 10 m2. Så jeg gav bare vand og vand. Jeg tror de fik for meget vand, hvis det kan lade sig gøre på sandet jord, men i år vil jeg prøve at kontrollere vandet bedre, så de ikke drukner. Jeg ved det ikke, måske er det også en af grundene til at jeg fik en meget lille høst af knolde.


Til sidst men ikke mindst, vil jeg fortælle om et af de tiltag som lykkedes mig! Det var et give støtte til georginerne. Jeg har altid været lidt doven i at give støtte til mine planter, men sidste år skulle jeg prøve med net og bambuspinde og jeg er meget tilfreds med begge metoder. Jeg vil ikke gå i dybden med støtte nu, men vil i stedet for skrive et indlæg om det når vi nærmer os plantetid.


Konklusionen fra mine erfaringer er at man skal ikke gøde for meget, vande moderat og plante knoldene med en passende afstand. Forspir hvis du har mulighed for det og giv støtte til dine georginer. Jeg er sikker på at det nok skal lykkes og at al besværet betalt tilbage i tifold!


Slavi

Trods en del bommerter, var der fuld knald på georginebedet i september

961 visninger
bottom of page