top of page
  • Forfatters billedeSlavi

At åbne havelågen - et kort tilbageblik på 2019

Snart er det tid til at gå i haven igen. Det kribler i fingerne at komme i gang, planter bestilles, haveplaner laves, bede drømmes, frø lægges i Og så glæder jeg mig til igen at åbne havelågen for gæster!

Georginer og stauder i en skøn forening i slutningen af august.

Efter tre år med have blev det i 2019 tid til at åbne havelågen for besøgende. Jeg var tøvende til at starte med, da jeg var meget usikker på om min have var på niveau med de andre haver som var tilmeldt åben have arrangementer og Haveselskabets Havefestival. Haven bliver jo ved med at udvikle sig og jeg tror der er mange haveejere som vil nikke genkendende til ideen om, at haven aldrig bliver færdig. I år har åbner jeg igen havelågen og jeg glæder mig til at møde endnu flere havenørder.


Jeg holdt åben have fire gange i alt - den allerførste i juni, derefter i juli og så de sidste to gange under Haveselskabets Havefestival den 24. og 25.august. Jeg havde på forhånd udtænkt datoerne, men jeg havde også gjort mig nogle overvejelser for hvornår min have skulle vises frem. Om min have kan jeg sige, at den er smukkest om sommeren - lige fra slutningen af maj, hvor stauderne begynder for alvor at gro rigtig og de smukke Allium begynder at blomstre, indtil ca slut september, hvor de dominerende planter er græsser, georginer og sentblomstrende stauder som asters, hjortetrøst, kærtepileurt og Rudbeckia. Derfor valgte jeg tidspunkter hvor jeg synes haven ville vise sig fra sit bedste, selvfølgelig kunne jeg ikke forudse om regnen ville slå alle Phlox ud eller tørken ville brænde kærtepileurten, men sådan er det med at have en have, man ved aldrig hvordan vejret vil udfolde sig og hvad der kommer til at ske i løbet af sæsonen. Heldigvis var denne sommer langt bedre end den sidste hvor tørken var på spil. Haven var fantastisk igennem hele sommeren.


Roserne var overdådige i 2019.

En anden faktor som jeg tog i mine overvejelser, var blomstringstiden af de forskellige planter. Jeg har f.esk. kke så mange roser, men dem som jeg har er rigtig flotte, synes jeg selv 😌. Jeg ville selvfølgelig vise dem når de blomstrer overdådigt. Det blev så i juni, og derfor lavede jeg den første arrangement den 23.juni. Der havde jeg desværre ikke mine allium i blomst, men man kunne stadig godt beundre størrelsen af de afblomstrede blomsterstande - de var enorme! Den 23.juni var også den sidste dag for CPH Garden, hvilket også gav mulighed for folk som skulle hjem til Jylland med færgen at komme forbi. Det var der nogle som benyttede sig af den mulighed og jeg fik dejligt besøg fra Aalborg. Det var en fantastisk dag med masser af gæster, god stemning og ikke mindst fantastisk vejr - de tre timer haven var åben gik alt for hurtigt, men al nervøsiteten havde sat sine spor, så jeg var helt udmattet, på en god måde!


Næste gang jeg holdt åben have var den 21.juli. Ja, midt om sommeren. Der var bekymringer om der overhovedet kom nogen forbi da det var sommerferie, men ak! Der kom rigtig mange mennesker! Jeg tror vi havde omkring 60 besøgende, hvilket også skabte lidt trafik på vores lille lukkede vej, så naboerne kom for at se hvad i himlen skete nede ad vejen. Blomster var der også en masse af. Haven var eksploderet. Det bugnede af farver og former - Monarda, Echinacea, Phlox, Persicaria, Echinops, Allium sphaerocephalon, Helenium, Agastache, jeg kan blive ved. Nogle af georginerne havde også enkelte blomster, hvilket var en bonus. Denne dag, kom der rigtig mange mennesker som jeg har "mødt" på Instagram. Det var skønt at sætte ansigt på dem og få os en havesnak udenom skærmen.

Havegæster betragter et af staudebedene ved åben have.

Den sidste gang jeg åbnede havelågen var til Haveselskabets Havefestival i august. Begge dage var der fuld hus og med mange skønne havegæster. Geroginerne var i blomst, de sene stauder viste deres pragt, vejret var perfekt. Havefestivalen sluttede med et uventet besøg - TV2 kom forbi min have og lavede en reportage om Havefestivalen, hvor de interviewede en af Haveselskabets ansatte. Det var totalt uventet, men en uforglemmelig oplevelse.


Jeg kan varmt anbefale at holde åben have. Hvad får man ud af det? Det er fællesskab, nørderi, netværk, oplevelser, idéer, feedback. Alt dette og meget mere får man når man holder åben have. I år bliver det mindst lige så godt! Jeg glæder mig allerede til at få gæster på besøg, udveksle erfaringer og idéer, og ikke mindst dele min have med jer. Jeg har store planer om at lave en skærehave. Mere om det i næste indlæg.


Vil du besøge min have, kan du se åbningstider i 2020 her.

Vil du tilmelde din have Havefestivalen eller blot holde Åben have, kan du gøre det på Haveselskabets hjemmeside www.haveselskabet.dk


Velkommen!

161 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Åben have den 19.juli AFLYST

Kære alle, jeg måtte desværre aflyse åben have i morgen, men vi ses den 30.august, se mit forrige indlæg 😀 Rigtig god sommer Slavi

bottom of page