top of page
  • Forfatters billedeSlavi

På jagt efter Dahlia

Det er tid til at bestille georginer og der er mange steder, både på nettet og i havecentrene, hvor man kan købe georgineknolde. Mange specialister begynder dog at sælge allerede i september, så hvis man skal have fat i de mere sjældne sorter, skal man være hurtigt ude.


Dahliabedet september 2020

Jeg bliver ofte spurgt hvor jeg køber mine georginer. Der findes ikke et simpelt svar. Jeg har både købt georginer i havecentre, på nettet og hos private samlere og som så meget andet, varierer både kvalitet, priser og sortiment fra sted til sted. Jeg har i årenes løb købt fra nær og fjern og har haft både succes og skuffelser undervejs, men det er sådan man dyrker en have - man lærer hele tiden og bliver klogere og klogere.


Nu er jeg den type som vil have det bedste af det bedste og derfor er jeg efterhånden blevet meget kræsen omkring hvor jeg køber mine georginer. Jeg vil her præsentere de steder hvor jeg har haft succes og de steder som jeg endnu ikke har bestilt fra, men hørt godt om. Listen er ikke komplet. Der findes mange utallige steder - både online og offline. Og jeg har haft succes med både knolde fra Bilka og fra min lokale planteskole. Men her vil jeg koncentrere mig om dem som specialiserer sig i at dyrke georginer og som tilbyder sorter som er udover det sædvanlige.


En anden faktor som er væsentlig for mig når jeg køber georginer er, at jeg kan gøre det online. Jeg har ofte ikke tid til at gå på planteskole eller køre 200 km til et sted hvor jeg ved der er stort udvalg. Så muligheden for at købe online spiller også en rolle. Efterhånden har alle planteskoler en webshop, som i disse tider giver en rigtig god mulighed for os forbrugere til at handle og for planteskolerne til at sælge deres planter, selvom man ikke må komme fysisk i butikken.


Nu, når jeg er i gang med dette indlæg, opdager jeg, at endnu flere faktorer spiller ind når jeg skal vælge et sted at handle. Hvordan er kvaliteten er jo selvsagt. Det store cons er dog det, at når man køber online, kan man ikke rigtig sige jeg vil have lige denne knold - man får hvad man får tilsendt. Og man kan først kontrollere kvaliteten efter man har modtaget pakken. Her kan man godt være lidt skuffet, da man måske regnede med at få en kæmpe knold tilsendt, som er mage til den man selv gravede op fra haven. Nogle engelske planteskoler dyrker deres georginer i potter hele sommeren for at få en kompakt knold som ikke fylder eller vejer for meget. Det er en smart, men dog omkostningsfuld metode at producere georgineknolde, og prisen er derefter. Man skal ikke snyde sig af størrelsen. En anden overvejelse når man køber georginer og nok andre planter er om jeg køber fra en kæmpe producent i Holland eller fra en samler i Vipperød. Det er ikke det samme. Jeg ved at store producenter har ikke tid til en personlig betjening eller til at vælge den bedste knold eller plante - man er bare et nummer i ordrekøen. Og en fancy indpakning er for mig ikke ligegyldig, men måske overflødig, når det hele drejer sig om knoldene - jeg kan alligevel ikke plante de smukke kort man får tilsendt. Køber jeg i stedet for hos en privat samler, ved jeg at alt er gjort med omhu, kun de bedste knolde er til salg, risikoen at man får tilsendt de forkerte sorter er meget minimal og ikke mindst - udvalget er ofte langt mere spændende end det man får i supermarkedet. Jeg siger det igen, at det man køber i supermarkedet kan være af en meget fin kvalitet og er man på budget og måske ikke går op i fancy sortsnavne og sjældenheder, kan man fint købe knoldene der til en fordelagtig pris. Jeg har ad flere gange købt Claus Dalbys og Blomsterhavens georgineknolde (begge solgt i Bilka) med tilfredsstillende resultat.


Jeg kan blive ved med at finde grunde til at man skal finde en så specialiseret forhandler som muligt. Men nu er det tid til en kort præsentation af de steder jeg synes er værd at nævne. Listen er på ingen måde komplet, så har du gode erfaringer med en forhandler, er du velkommen til at lægge en kommentar.

Det er mine helt personlige anbefalinger, baseret på egne erfaringer og anbefalinger. Jeg har opdelt dem efter land, samt angivet prisklassen fra billig $ til dyr $$$ og bedømt helhedsoplevelsen fra ⭐️ til ⭐⭐⭐⭐⭐ på de steder jeg har handlet hos.


DANMARK


Blomstergården ved Viborg www.blomstergaardenvedviborg.dk Prisklasse: $-$$ Bedømmelse: Jeg har for første gang i efteråret bestilt knolde herfra og venter spændt på at modtage dem i marts.

Blomstergården ved Viborg er både en planteskole og en park. Jeg har aldrig været der, men det er på min must visit liste og jeg håber det kan lade sig gøre i år. Deres georginesamling er måske Danmarks største! Der er mange lækre sorter at vælge imellem og man skal være hurtigt, det går stærkt! Da jeg fandt dem sidste år, var det for sent at bestille knolde, men jeg var godt forberedt og bestilte allerede i starten af september. Udover georginer, har Blomstergården ved Viborg en stor samling af frugttræer og buske, og helt sikkert en masse andet lækkert til haven. Man kan besøge parken om sommeren og når dahliaerne er på sit højeste, kan man gå rundt og vælge sorter og lave en bestillingsliste. Oh my! Det lyder som dahliaparadiset!


Blomsterverden www.blomsterverden.dk Prisklasse: $$ Bedømmelse: ⭐⭐⭐

Jeg har i begyndelsen af min haveeventyr benyttet mig ren del af Blomsterverden. Jeg har købt georgineknolde fra dem, og de kom fint op. Det store minus for mig er dog, at man ikke kan købe dahliaknolde enkeltvis, man skal købe min 2 stk. af hver sort. Jeg så helst, at en enkel knold var lidt dyrere og man fik muligheden at vælge 1 stk. Jeg vil helst selv bestemme hvor meget jeg vil putte i kurven. Det positive er, at i år er der kommet en hel masse nye sorter på deres salgsliste, som ser meget mere spændende ud, så jeg synes man skal lige forbi for at tjekke deres sortiment ud.


Dansk Dahlia Selskab www.danskdahlia.dk Prisklasse: $ Bedømmelse: har ikke prøvet at bestille endnu.

Jeg har valgt at inkludere Dansk Dahlia Selskab her, da man selvfølgelig kan købe georginer hos dem! Om efteråret, når det er tid til generalforsamling, får man præsenteret et meget stort udvalg af dahliaer, som man kan bestille stiklinger af. Man får stiklingerne i maj året efter. Man skal dog være medlem af foreningen men årskontingentet er nærmest symbolsk. Jeg er selv medlem af foreningen og af gode grunde har jeg ikke endu benyttet mig fuldt ud af mit medlemskab, da næsten alt har været aflyst. Jeg nåede da heller ikke at bestille stiklinger i år, det må jeg have til gode til efteråret.


Dansk Krukkeservice www.krukkeshop.dk Prisklasse: $ Bedømmelse: har ikke prøvet at handle her

Jeg har ikke handlet her, men har kun hørt godt om både knolde og service. I skrivende stund har de 124 forskellige dahliaer til salg og det synes jeg lyder som et bredt sortiment. Nogle af mine gode havevenner har også haft succes med at finde mere sjældne sorter til salg.


Solbakkens Blomsterløg www.billige-tulipaner.dk Prisklasse: $ Bedømmelse: har ikke prøvet at handle her

Igen en specialforhandler, som har et meget stort sortiment. Jeg har desværre ikke handlet her, men de meldinger jeg har fået har kun været positive. Jeg kunne tælle til ca 100 forskellige sorter til salg.

HOLLAND


I love Dahlia www.ilovedahlia.com Prisklasse: $$ Bedømmelse: ⭐⭐⭐⭐⭐

En af de bedste steder på nettet er I Love Dahlia. Jeg var meget skeptisk på grund af det meget klicheklingende navn og de overdrevet farverige og måske lidt amatøragtige hjemmesidedesign, men hold op nogle lækre knolde og et lækkert udvalg! Man kan blive ved og ved med at sukke og dåne på den ene efter den anden sort. Jeg købte en rigelig mængde sidste år og kan ikke sætte finger på noget som helst udover, ja, hjemmesiden. Salget starter allerede i efteråret, faktisk kan jeg se på kvittetingen at jeg bestilte den 28.august🙈! Vil man have de spændende og sjældne sorter, skal man være hurtigt ude!


Dahlia 'Maya', købt fra I Love Dahlia
Dahlia 'Maya', købt fra I Love Dahlia

Verberghe www.eurobulb.nl Prisklasse: $-$$ Bedømmelse: ⭐⭐⭐⭐⭐

Igen et sted jeg varmt kan anbefale, og ikke kun til georginer men også til alverdens løgvækster.

Man får et virkelig godt kvalitet, fin indpakning og har man købt for €100 (ca. 750 kr.), får man 5 % rabat plus gratis levering til Danmark. I år har jeg igen købt georginer fra Eurobulb, samt en masse liljer.


Dahlia 'Tartan', købt fra Eurobulb
Dahlia 'Tartan', købt fra Eurobulb

FAM Flower Farm www.famflowerfarm.eu Prisklasse:$$ Bedømmelse: har bestilt knolde for første gang i år og venter spændt på at modtage dem i marts

FAM Flower Farm er en familiedrevet virksomhed i Holland, som er et fantastisk udvalg af dahliaer tulipaner og påskeliljer. Jeg har for første gang i år handlet hos dem, efter store og lovprisende ord på de sociale medier. Jeg er meget spændt på at modtage min pakke i marts, også fordi jeg vandt for nyligt en billedkonkurrence med et gavekort til deres webshop som præmie, hvor det selvfølgelig var dahlia i centrum. Levering fra Holland er dyr, men køber man for €75 (ca. 560 kr.), får man gratis fragt til Danmark.


Geerling's Dahlien www.geerlings-dahlia.nl Prisklasse: $$ Bedømmelse: har bestilt knolde for første gang i år og venter spændt på at modtage dem i marts

Her taler vi om en ægte dahlia samling, ligesom hos I Love Dahlia, med den forskel at mange af de sorter som man kan købe hos Geerling's Dahlien er egne sorter. Der er så meget at vælge imellem, åh! Jeg var dog meget sent ude, næsten alt er udsolgt, men jeg har fået et par gode sorter som jeg desværre har mistet hen over vinteren.


Zeeland Dahlia www.zeelanddahlia.nl Prisklasse: $ Bedømmelse: har ikke handlet her endnu

En ægte samler, Frans Sturm har så mange gode sorter, at man igen kan købe sig fattig. Priserne virkelig i det lave ende hvor vi taler en 10'er for en knold (og opefter). En af mine havevenner har fortalt mig, at hvis nogen kan finde en dahlia sort, så er det Frans!

STORBRITANNIEN


Halls of Heddon www.hallsofheddon.com Prisklasse: $$$ Bedømmelse: ⭐⭐⭐⭐

Nu kommer jeg til "creme de la creme". Jeg er helt solgt for Halls' dahliasortiment og jeg kunne have købt det hele, hvis det ikke var for Brexit! Her kan man finde de bedste af georginesorterne, nemlig dem som får lov til at komme på showbænken. Halls har specialiseret sig i at producere georginestiklinger og knolde til de virkelig store entusiaster som dyrker georginer til de famøse engelske shows. Jeg var heldig at få stiklinger sidste år, men de dannede desværre ikke ordentlige knolde - det var en engangsfornøjelse. Men det var det hele besværet værd og jeg håber inderligt at på et tidspunkt vi får lov til at købe planter igen fra Storbritannien. Er man bosiddende i England eller har man forbindelser der, er det forsøget værd at få georginer fra Halls! Fire stjerner pga leveringsvanskelighederne.


Dahlia 'Edith Jones' fra Halls of Heddon
Dahlia 'Edith Jones' fra Halls of Heddon

Farmer Gracy www.farmergracy.co.uk Prisklasse: $$$ Bedømmelse: ⭐⭐⭐

En meget fancy og efter deres mening 'high-end' forretning som godt nok har et engelsk klingende navn og er registreret i UK, men opererer fra Holland. De sender stadig til Danmark og knoldene er af fin kvalitet, men til nogle helt andre priser. De mener at alt er håndpakket og det tror jeg på, da man får en meget fin pakke. Det er også det eneste fancy - deres sortiment kan fit købes andre steder til en del billigere priser. Jeg har haft lidt blandede oplevelser med forkerte leveringer, men servicen er i top. Skal det være fint, så er det her man skal handle.


Dahlia 'Penhill Watermelon' fra Farmer Gracy
Dahlia 'Penhill Watermelon' fra Farmer Gracy

Peter Nyssen www.peternyssen.com Prisklasse: $$ Bedømmelse: har ikke handlet her endnu

Også et engelsk firma som opererer fra Holland, jeg har ikke handlet her, men har hørt gode anmeldelser. Deres dahliaudvalg er dog ikke meget anderledes end andre forhandlere.


TYSKLAND


Köstritzer Dahlien www.koestritzerdahlien.de Prisklasse: $$$ Bedømmelse: har ikke handlet her endnu

Endnu et fantastisk sted at købe georginer! Mange forskellige sorter, kendte og ukendte, egne sorter og sjældenheder. Det er et tysk gartneri med næsten 150 år på bagen! som har et godt renomme blandt dahlia enthusiaster og samlere. Et besøg værd, selvom priserne er i den dyre ende. Hjemmesiden er på tysk, så det er et godt sted at genopfriske ens tyskkundskaber.


ØSTRIG


Peters Dahlien

Prisklasse: $$-$$$ Bedømmelse: har ikke handlet her endnu

Peter Halshofer er en af de største dahlia forædlere i nyere tid. Har du haft en dahlia hvis navn begynder med HAPET, er det en dahlia som Peter har forædlet. Her finder du et enormt arbejde igennem årene og et fantastisk udvalg af Peters egne sorter, samt andre populære varieteter.


Dahlia 'Askwith Minnie' fra en privat samler
Dahlia 'Askwith Minnie' fra en privat samler

Er der et sted jeg har glemt at nævne, eller er der et sted hvor du plejer at købe dine georginer, men som ikke er på listen, er du velkommen til at skrive en kommentar :-)


Tak fordi du læste med!

Slavi

2.179 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Åben have den 19.juli AFLYST

Kære alle, jeg måtte desværre aflyse åben have i morgen, men vi ses den 30.august, se mit forrige indlæg 😀 Rigtig god sommer Slavi

bottom of page